А.Е. Лобанова

Гастролі М. Кропивницького у складі трупи А. Пальчинського в Харкові у квітні 1882 року

Творче життя видатного митця, «батька українського театру» М. Кропивницького було тісно пов’язане з Харковом. Ще в юні роки велике враження на нього справили гастролі трупи відомого харківського антрепренера Л. Млотковського, котра побувала у Бобринцях 1854 року. Деякі актори з неї у той час нерідко гостювали у родичів М. Кропивницького. Його дядьки Олексій, Єгор та Микола Дубровинські під впливом цього спілкування й самі залучилися до театральної діяльності та почали ставити аматорські вистави російською та українською мовами. Ймовірно, перегляд спектаклів трупи Л.Млотковського став першим театральним досвідом майбутнього корифея. Один з приїжджих акторів, Померанцев, справив на нього велике враження в ролі Хлестакова та, до того ж, нерідко допомагав хлопцеві проникнути на гальорку, щоб він міг подивитися якомога більше вистав.

Дата першого приїзду М. Кропивницького до Харкова припадає на кінець 1873 року. Починаючи від першого відвідування міста і до останньої подорожі майстра 1910 року, коли його життя обірвалося у поїзді Одеса – Харків, він побував тут з творчими візитами щонайменше 23 рази. Звичайно, діяльність цього видатного митця висвітлювалась і на сторінках харківської преси, зокрема, в газетах «Харьковские губернские ведомости» та «Южный край». До цього часу не існує комплексного повноцінного дослідження, в якому надається систематизована інформація про всі гастролі українських труп за участю М. Кропивницького у висвітленні харківської преси. Тому ми зробимо, не претендуючи на вичерпність, принаймні, часткову реконструкцію загальної картини. Проаналізувавши доступний матеріал, можемо зробити висновок, що гастролі труп, в яких брав участь М. Кропивницький, висвітлювались доволі скупо. Причиною цього, ймовірно, була неофіційна заборона, про яку згадує автор газети «Южный край» Ю. Бабецький.

Зупинимось на гастролях М.Кропивницького у складі трупи А. Пальчинського у Харкові в квітні 1882 року, оскільки діяльність цього колективу більш широко висвітлюється харківською пресою. До того ж нам вдалося, спираючись на першоджерела – випуски газети «Харьковские губернские ведомости», знайти матеріал, який досі не публікувався. Зокрема, це вистави, які не згадує в своєму хронологу Ю. Меженко, один з провідних дослідників творчості корифея, та 5 рецензій, що надають нам можливість встановити, як ставились до М. Кропивницького в Харкові. Очевидно, що він користувався неабиякою популярністю серед глядачів. Про це свідчать численні згадки мемуаристів про теплий прийом у Харкові та листування самого митця. Знайдені ж рецензії дають нові яскраві штрихи до творчого портрету М. Кропивницького, якого публіка завжди зустрічала із захватом, щиро нагороджуючи актора та режисера оваціями.

Please publish modules in offcanvas position.

Наш сайт валидный CSS . Наш сайт валидный XHTML 1.0 Transitional